De speelsteden tijdens EURO 2008
Voor vele voetbalfans is het EK-2008 een evenement om voor af te tellen.
De voorbereidingen in Oostenrijk en Zwitserland draaien op volle toeren en ook bij de deelnemende landen beginnen de kriebels al flink te stijgen.
Ook en verschillende speelsteden maken zich op voor een invasie van voetbalsupporters uit heel Europa.
De volgende steden zijn uitverkoren om 1 of meerdere wedstrijden van het EK voetbal 2008 te mogen organiseren:
- Wenen
- Zurich
- Basel
- Genève
- Bern
- Salzburg
- Innsbruck
- Klagenfurt
Wenen
Sinds 1922 is Wenen officieel de hoofdstad van de op eigen benen staande deelstaat Oostenrijk. Met ruim 1,6 miljoen inwoners (die leven op een oppervlakte van ruim 414 km²) is de bruisende plaats het hoofdtoneel van Oostenrijk, zowel in cultureel als in politiek opzicht.
Mede vanwege de wervelende binnenstad vol uitgaansgelegenheden, bijzondere architectuur (voornamelijk afkomstig uit de Barok) en unieke kerkgebouwen als de Staphansdom en de Minorietenkerk uit de respectievelijk 12e en 13e eeuw wordt de stad alom geprezen.
De bevolkingsomvang, de oppervlakte, de leuke atmosfeer en de talloze culturele aangelegenheden hebben de UEFA gebracht tot het laten spelen van de finale van het EK in Wenen. De finale zal gespeeld worden in de grootste voetbalarena van 2008.
Het klassieke Ernst-Happel Stadion zal het toneel zijn waar de Europese kampioen zich in de finale zal gaan onderscheiden van de nummer 2. Meiereistraße 7, te Wenen, thuisbasis van het Oostenrijkse elftal, alwaar op 29 juni om 20.45 onder toeziend van zo’n 50.000 toeschouwers de EK-finale gespeeld zal worden.
Overigens staat het Ernst-Happel-Stadion (vernoemd naar de Oostenrijker Ernst Happel die ooit nog trainer van onder andere Feyenoord en ADO Den Haag was) in de volksmond beter bekend als het Prater-Stadion.
Nederland speelde ooit zeven keer eerder in de heuse voetbalarena, met als resultaat twee wedstrijden die eindigden in een overwinning, tegenover vijf nederlagen. Overigens won Ajax in 1995 de Champions League in datzelfde stadion.
De volgende wedstrijden van EURO 2008 zullen in Wenen plaatsvinden:
8 juni, 18.00 uur Wenen: Oostenrijk-Kroatië (groep B)
12 juni, 20.45 uur Wenen: Oostenrijk-Polen (groep B)
16 juni, 20.45 uur Wenen: Oostenrijk-Duitsland (groep B)
20 juni, 20.45 uur, Wenen: Winnaar Groep B-Nummer 2 Groep A (kwartfinale)
22 juni, 20.45 uur, Wenen: Winnaar Groep D-Nummer 2 Groep C (kwartfinale)
26 juni, 20.45 uur, Wenen: Winnaar wedstrijd 27-Winnaar wedstrijd 28 (halve finale)
29 juni, 20.45 uur, Wenen: Finale
Zurich
Zürich is één van de acht steden waar tijdens het EK in Zwitserland en Oostenrijk zal worden gespeeld. Zürich is de grootste stad in Zwitserland en tevens hoofdstad van de kanton, een soort provincie, Zürich. De stad telt, met een oppervlakte van ruim 92 km2, zo'n 375 duizend inwoners.
De stad is het economische centrum van Zwisterland, omdat alle belangrijke banken een vestiging hebben. Daarnaast is de Zwitserse beurs er gevestigd, en is Zürich tevens de handelsplaats voor 'goud' in de wereld. Zürich staat ook bekend als plaats voor vrijdenkers.
Lenin verbleef in Zürich in de tijd vóór de revolutie in Rusland, en het dadaïsme, een culturele beweging die begon tijdens de Eerste Wereldoorlog, is er ontstaan. Zowel de Ierse Schrijver James Joyce als de Duitse Nobelprijswinnaar Thomas Mann liggen in Zürich begraven. Op cultureel gebied zijn er vele musea. Met name het Kunsthaus heeft een breed erkende collectie.
Op het EK zullen in stadion Letzigrund, dat plaats biedt aan dertigduizend toeschouwers, drie groepswedstrijden worden gespeeld.
Op 9 juni trappen Roemenië en Frankrijk in Letzigrund af voor de eerste wedstrijd in Groep C, terwijl Roemenië vier dagen later in hetzelfde stadion aantreedt tegen Italië. Op 17 juni zullen de finalisten van het vorige WK, Frankrijk en Italië, in Zürich de laatste wedstrijd in de groepsfase afwerken
Basel
Speelstad Basel zal in juli een prominente rol spelen tijdens het EK. In de historische stad wordt onder andere een openingsduel en een halve finale afgewerkt. Het stadion van FC Basel, wat 42.500 plaatsen telt, is hiervoor de aangewezen voetbaltempel.
Basel leent zich echter niet alleen als voetbalstad. Het historische basel staat namelijk bekend om zijn hoogwaardige cultuur. De derde stad van Zwitserland heeft een groot scala aan musea en moderne architectuur, hiermee vergaarde de stad internationale roem.
Naast het grote aanbod van kunst en cultuur kunnen voetballiefhebbers zich ook met andere zaken amuseren. Zoals het proeven van de Zwitserse bieren Eichhof en Feldschl?hen of het winkelen in de binnenstand. Wanneer voetbalfans de euforie van de overwinning of de woede van het verlies proberen te temperen kan de Rijn verkoeling bieden.
Genève
Als hoofdstad van Zwitserland is Genève logischerwijs uitverkoren tot één der acht steden waar wedstrijden voor het EK 2008 gespeeld zullen worden. De stad telt ‘slechts’ 185.526 inwoners, die samen ruim 1169 km² moeten delen, en met elkaar communiceren door middel van de voertaal; Frans.
Evenals Wenen is ook Genève zeer goed bedeeld met culturele bezienswaardigheden. Naast importantie op cultureel vlak is Genève zeer belangrijk op economisch gebied. Genève is te omschrijven als een stad van innovatieve mensen uit zowel de artistieke als economische wereld.
Aan de prachtige straat Route des Jeunes ligt het welbekende Stade de Genève, normaliter de thuishaven van het Zwitserse FC Servette Genève. Het stadion heeft een capaciteit van zo’n 30.000 zitplaatsen, allen overdekt.
Oranje speelde recent (2007) een wedstrijd in het Stade de Genève. Tegen Zwitserland werd een 2-1 nederlaag geleden.
De wedstrijden die in Genève zullen worden gespeeld zijn:
7 juni, 20.45 uur Geneve: Portugal-Turkije (groep A)
11 juni, 18.00 uur Geneve: Tsjechië-Portugal (groep A)
15 juni, 20.45 uur Geneve: Turkije-Tsjechië (groep A)
Bern
Een van de acht speelsteden van het EK van 2008 is Bern. Bärn, zoals de ‘Bernduitsers’ de bondsstad van Zwitserland noemen, huisvest zo’n 150.000 inwoners en is qua inwoneraantal de vierde grootste van het Alpenland. De stad trekt jaarlijks vele touristen omdat de oude binnenstand is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Bern wordt vaak de hoofdstad van Zwitserland genoemd, dit is echter niet geheel waar. Bern is ‘slechts’ de bondsstad. Dat is in de grondwet van 1848 vastgesteld. De stad beslaat een oppervlakte van zo’n 51,60 km² en ligt ruim 500 meter boven zeeniveau.
De Zwitserse stad kent vele hoogwaardigheden, vooral op cultureel gebied. Daarnaast kent Bern een groot uitgaansleven, een absolute must voor de EK-ganger. Andere recreatiemogelijkheden zoals zomer- en wintersport zijn in de nabije omgeving van de bondsstad te vinden. Je kan op meerdere manieren naar Bern gaan, zo kun je per vliegtuig, per auto of met de trein.
Ook op sportief gebied timmert Bern aan de weg, zo zal het peleton wat deelneemt aan de wielerronde van Zwitserland de stad doorkruizen. Het stadion dat Bern voor het EK beschikbaar stelt heet het Stade de Suisse Wankdorf en herbergt 31.781 plaatsen. Op het kunstgrasveld van stadion de Suisse zal oranje zijn poulewedstrijden afwerken.
Salzburg
Salzburg is een stad in Oostenrijk, die vlak bij de grens met Duitsland ligt. De stad telt bijna honderdvijftigduizend inwoners, en is daarmee de vierde van het land. Bij het grote publiek is Salzburg vooral bekend dankzij Wolfgang Amadeus Mozart, die er in 1756 geboren werd.
Muziek is nog steeds van groot belang voor de stad: elk jaar worden tijdens de zomermaanden (juli-aug.) de Salzburger Festspiele gehouden, een muziek- en theaterfestival waarin het werk van Mozart centraal staat. Dit festival trekt grote aantallen toeristen naar Salzburg, en vormt daardoor een belangrijke bron van inkomsten voor de stad.
Voor wie, behalve het voetbal, ook nog andere dingen wil gaan bekijken in Salzburg, is voldoende te zien. Bijvoorbeeld de Festung Hohensalzburg, de middeleeuwse burcht die op een heuvel 120 m boven de stad is gebouwd. Tevens is de benedictijnerabdij St. Peter (Stift Sankt Peter) zeker niet onbekend. De abdij geldt als oudste klooster van Oostenrijk en herbergt tevens de oudste bibliotheek van het land.
Daarnaast kent de stad een kathedraal, de dom van Salzburg. Deze brandde in 1598 echter af. Ter vervanging werd er de huidige barokke kerk (zie foto) uit 1611 gebouwd. In de Tweede Wereld oorlog werd de 71 hoge koepel getroffen door een vliegtuigbom. De restauratie duurde tot 1959 en werd de kerk heropend.
Salzburg is één van de acht speelsteden waar op het EK in 2008 gevoetbald wordt. In de stad zullen tijdens het EK alle pleinen dienen als fanzones. Het stadion in Salzburg, Stadion Salzburg (zie foto), biedt plaats aan ruim 30.000 toeschouwers. Het EK-stadion werd gebouwd in het jaar 2003. Tijdens het Europees Kampioenschap van 2008 zal het stadion alleen gebruikt worden voor wedstrijden in de groepsfase. Op 10, 14 en 18 juni zullen de duels afgewerkt worden.
Innsbruck
Dat de bewoners van Innsbruck niet vreemd zijn met grote sportevenementen is bekend. Al twee keer was de hoofdstad van Tirol het decor van de Olympische Winterspelen. Ook heeft de stad twee clubs die uitkomen op het hoogste profniveau, ijshockeyclub HC Innsbruck en voetbalclub FC Wacker Tirol. Komende zomer moet er opnieuw sportgeschiedenis worden geschreven.
Innsbruck telt ongeveer 140.000 inwoners. Het kent nog veel gebouwen die stammen uit de 12e en 15e eeuw. Zoals de F?burg, een 15e eeuwse Kasteel met een gouden dak. Naast het pracht en praal van de binnenstad zijn er opvallend veel studenten, maar liefts 40.000.
Niet alleen ski-gangers vermaken zich goed in Innsbruck. Zo kan je in de Maria Theresiastrasse uitstekend winkelen en zijn er in de binnenstad meerdere bezienswaardigheden. De stad is bovendien makkelijk te bereiken. Gewoon via de Autobahn of per vliegtuig, Innsbruck heeft namelijk een eigen vliegveld.
Klagenfurt
Speciaal voor het EK is er in speelstad Klagenfurt een nieuw stadion in aanbouw. De gemeente Klagenfurt telt 90.100 inwoners en beschikt over een kleine internationale luchthaven en over een universiteit. De stad beslaat een oppervlakte van 120,11 km² en ligt 446 meter boven zeeniveau.
Vroeger lag het centrum rond de ‘de Alte Platz’. Door een hevige brand stadsbrand in 1514 werd de stad herbouwd en kwam er ook een nieuwe stadskern, de Neue Platz. De stad was jaren lang een speerpunt tussen de twee groote stromingen van het Christendom, de Hervormden en het Katholieke geloof.
De Lindwurmbrunnen is het symbool van de stad. Het beeld verteld de legende van de lintworm, een slangachtige halfdraak uit de Europese mythologie. Het mytische dier wordt door een inwoner van Klagenfurt bevochten. De fontein is gelegen op de Neue Platz waar onder andere het raadhuis zich bevindt.
Speciaal voor het aankomende EK laat Oostenrijk een nieuw aanlegen. Het stadion kan straks 32.000 toeschouwers verwelkomen. Na het hoofdtoernooi zal het aantal beschikte tickets weer met 20.000 dalen door een extra verbouwing. Dan zal FC Kärnten weer zijn thuiswedstrijden in het Wörthersee stadion afwerken.
|