Marathons
De marathon, 42.195 meter zweten, afzien, pijn, een strijd met de afstand, met de elementen en met jezelf!
Maar vooral ook plezier, vreugde en intens genieten, tijdens het lopen en bij het paseren van de eindstreep.
De marathon, de ultieme afstand die nog steeds de meeste hardlopers fascineert, krijgt de grootste media en publieke aandacht van alle hardloopafstanden.
Marathonreizen steeds populairder
In Nederland zijn er meer dan een miljoen mensen die hardlopen, dat wil zeggen minimaal twee keer per week.
(2,7 miljoen lopers renden minimaal één keer in de maand.)
90.000 daarvan zijn aangesloten bij de KNAU (Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie), verspreid over zo'n 300 verenigingen.
Het deelnemen aan marathons concentreerde zich in de jaren '80 en '90 voornamelijk op de Nederlandse en Belgische marathons.
Bekend zijn natuurlijk de marathon van Rotterdam en de marathon van Amsterdam.
Omdat eind jaren 90 er steeds meer vraag kwam naar het lopen van marathon's buiten Nederland en Belgie, in combinatie met een daling van de prijzen van vliegtickets en hotelovernachtingen, kwamen er steeds meer aanbieders van marathon-reizen op de markt.
Deze groeiende trend van het lopen van marathons in het buitenland en het reisaanbod zet zich nog steeds voort. In 2008 liepen bijvoorbeeld meer dan 1000 Nederlanders mee met de marathon van New York, een ongekend aantal.
VakantieWegwijzer heeft de bekendste en grootste aanbieders van marathonreizen voor u op een rijtje gezet.
Wij wensen u veel lees- en hardloopplezier!
Aanbod van marathonreizen
mag zich met recht ervaringsdeskundige noemen op het gebied van hardloop- en marathonreizen. Zowel voor individuele lopers als voor groepen en bedrijven is er een ruim aanbod. In 2004 heeft haar slagkracht vergroot door de overname van hardloopspecialist Fast Travel, een absolute autoriteit op loopgebied. Met inmiddels meer dan twintig jaar ervaring staat garant voor uitstekende begeleiding van uw marathonreis: van A tot Z.
Hardlopen: feiten en tips
De marathon vergt bijzonder veel van het fysieke uithoudingsvermogen. Een goed getrainde atleet kan normaal gesproken maar 3 a 4 keer per jaar een hele marathon op snelheid uitlopen, omdat het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen.
Duurloop, snelheids- en krachttraining, een uitgebalanceerd voedingsschema met voldoende koolhydraten en een ijzeren motivatie zijn enkele ingrediënten die het goed volbrengen van een marathon mogelijk maken.
We hebben een aantal belangrijke tips en een paar leuke feitjes voor u op een rijtje gezet:
- Hardlopers voelen zich gemiddeld gezonder dan mensen die niet sporten.
- Hardlopers zijn ook gemiddeld gezien gezonder dan hun niet sportende medemens.
- Ondanks dat hardlopen gezond kan zijn kunnen hardlopers ook geblesseerd raken.
- Per jaar raakt zo'n 25% van de hardlopers geblesseerd.
- 'Luister' goed naar je lichaam, zeker als je (weer) begint met hardlopen.
- Het is belangrijk dat je voor een training voldoende en gezond eet en drinkt.
- Om tijdens het trainen geen last te krijgen van maag en darmen moet je uiterlijk 2 tot 3 uur voor de training de laatste maaltijd gebruiken.
- Tijdens het hardlopen verlies je vocht doordat je zweet. Het is belangrijk dat je dit op tijd weer aanvult. Je moet er vanuit gaan dat je dorstgevoel altijd een beetje achter loopt.
- Wanneer je meer dan een uur loopt moet je elke 15 minuten zo'n 150-200 ml drinken.
- Ter preventie van blessures zijn goede loopschoenen erg belangrijk. Laat je hierover in een hardloopspeciaalzaak adviseren. Wat voor jou een goede sportschoen is heeft onder andere te maken met de manier waarop je loopt, hoe vaak en ver je loopt, je lichaamsgewicht en allerlei andere details die voor iedereen weer anders zijn.
- Goede hardloopkleding moet je zomers beschermen tegen de zon en in koudere seizoen tegen koude en regen.
- Goede sportkleding voert zweet af naar buiten en houdt wind en regen tegen.
- Bij elke training is het belangrijk om met een warming-up te starten.
- Ter voorkoming van blessures is een goed trainingsopbouw van belang. Schrijf je in bij een atletiekvereniging of gebruik een van de vele hardloopschema's die op internet te vinden zijn.
- Als je in het donker loopt is het dragen van reflecterende kleding of het dragen van verlichting belangrijk.
- Veel voorkomende blessures bij hardlopen zijn knieklachten, scheenbeenirritatie, achillespeesklachten en enkelklachten.
bron:
|